Aromatherapie

Wat is Aromatherapie?


Aromatherapie is een holistische therapie, die oog heeft voor lichaam en geest, gedachten en emoties en die de hele gezondheid en het welbevinden van cliënten bevordert. 

Hoe?


Door Inzicht te verkrijgen in de samenhang tussen klachten en symptomen en door gebruik te maken van de natuurlijke wapens die de natuur ons geeft, gebaseerd op de volgende 3 pijlers:


•Essentiële oliën worden bekomen na distillatie of persing van plantmateriaal. De olie is zeer geconcentreerd  en heeft zeer specifieke eigenschappen. Ze moet bewaard worden in donkere glazen flesjes. Etherische olie heeft  een antivirale-, antibacteriële-, weerstandversterkende werking en is tevens harmoniserend voor lichaam en geest.


•Plantaardige oliën worden bekomen na de eerste koude persing van noten, zaden en vruchten.


•Hydrolaten ontstaan door het specifieke distillatieproces van etherische olië en zijn  minder geconcentreerd dan de oorspronkelijke verkregen essentiële olie. Hydrolaten  worden ook gebruikt bij culinaire toepassingen.


Het zelfgenezend karakter van de mens versterken is een principe uit de natuurgeneeskunde dat ook hier  toegepast wordt.  De oliën en hydrolaten worden gebruikt  om het algemeen welzijn zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel te vergroten. Wanneer een onevenwicht  optreedt in de mens  bij  stress, spanningen en vermoeidheid heeft aromatherapie zeker haar nut.


Aromatherapie werkt op mentaal en emotioneel vlak door de geur van de olie en op fysiek vlak door de specifieke chemische samenstelling van de essentiële olie.

De behandeling is een aanvulling van de Westerse geneeskunde en verdient hierdoor een plaats in een totaal aanpak van het klachtenpatroon.Bij welke klachten kan aromatherapie ingezet worden?


•lichamelijke klachten: o.a. slapeloosheid, huidproblemen, maag- en darmproblemen, pijnklachten in spieren en gewrichten, reumatische klachten, hormonale klachten, pijnlijke maandstonden, migraine, wondheling, verkoudheid, brand- en schaafwonden, …


•Emotionele en mentale klachten: o.a. burn-out, depressie, verdriet, onzekerheid, faalangst, concentratieproblemen, ADD/ADHD, rusteloosheid, emotioneel welzijn, angsten, stress en spanningen, opvliegendheid …


Ook cosmetisch kunnen deze natuurlijke oliën gebruikt worden.

De toepassingen zijn zo divers, nl. lucht zuiveren, ontspannen sfeer creëren, kwaaltjes voorkomen of aanpakken, negatieve stemmingen verlichten, lichaam verzorgen, … en dit allemaal door gebruik van zuivere oliën!


Door de zeer geconcentreerde eigenschappen, zullen de essentiële oliën vooral verdund worden toegepast. Zelfs dan dringen ze snel en diep door in het lichaam en zo een grote invloed hebben op organen.Specifieke aandachtspunten en contra-indicaties


•Specifieke doelgroepen (zwangere vrouwen, baby’s, ouderen)

•Medicatie

•Gezondheidsproblemen, gezondheidstoestand, medische voorgeschiedenis

•kanker, epilepsie, hart- en vaatziekten

•Dosering respecteren (zelden puur)

•Bewaring buiten bereik van kinderen

•Huidgevoeligheid, allergieën, fototoxiciteit

•Inwendig gebruik kan slechts onder zeer strikte voorwaardenWerkwijze?


Eerst wordt er een intakegesprek afgenomen met uitgebreide anamnese en bespreking  van de verwachtingen en wensen van de cliënt.

Een duidelijke beschrijving van het klachtenpatroon met aandacht voor het type pijn, voor recente en oude blessures, sportbeoefening en medicijngebruik zal zorgen voor een totaalbeeld van de cliënt.


Er wordt GEEN diagnose gesteld! Hiervoor moet je bij een arts gaan. Op basis van een diagnose die door een arts gesteld is, kan de aromatherapie nog specifieker op de problematiek afgesteld worden.


Iedere cliënt is uniek… dit komt onder andere door zijn unieke  levensgeschiedenis. Het fysieke aspect, emotionele, mentale en energetisch aspect worden in beeld gebracht en daardoor kan een therapie op maat van de cliënt opgesteld worden.

De producten wordt door mezelf samengesteld en zijn 100% natuurlijk. Hierdoor wordt de behandeling steeds afgestemd op de noden en behoeften van de cliënt .


Het intakegesprek alsook de opvolgconsulten kunnen aan huis doorgaan.


Interesse? Aarzel niet en neem contact op!